Cu
toții am auzit de cătină și de proprietățile ei miraculoase de a vindeca boli.
Cătina (Hippophae rhamnoides), cunoscută și sub denumirea de cătină albă sau
cătină de râu, este un arbust spinos, care crește pe solurile nisipoase, dar și
pe cele sărate.
De la cătină se întrebuințează numai fructele
mature, atât în stare proaspătă, cât și uscată. Acestea sunt extrem de bogate în
vitamine: B1, B2, C, PP, acid folic,
acizi grași etc.
Acestă plantă este folosită atât în scop
terapeutic, cât și în scop alimentar. În scop terapeutic este folosită pentru tratarea
anemiei, dar și pentru prevenirea răcelilor. În scop alimentar, aceasta este
folosită pentru prepararea sucurilor, siropurilor, gemului, dar și a vinului de
cătină.
În continuare o să vă prezint o rețetă
îndragită de noi toți, dar care consider că are un gust mai aparte pe plaiurile
buzoiene: cătina cu miere. Cătina, care crește semeață pe muntele de sare de la
Lopătari, amestecată cu miere, reprezintă o rețetă care merită preparată pentru
gustul său inconfundabil. Localnicii sunt adevărați maeștrii în pregătirea ei.
Astfel, se ia un borcan care se umple trei
sferturi cu fructe de cătină spălate în prealabil, apoi se umple un sfert cu
miere si se lasă la rece! Merită s-o încerci!
Cătina (Hippophae rhamnoides)
Foto: Gabriela Iftode
Gabriela Iftode
21/08/13
Sursa:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu