marți, 27 august 2013

Legenda plantelor mediciale: Albastrelele (Centaurea cyanus) si Menta (Mentha piperita)


     Astăzi ne vom continua povestea plantelor medicinale cu alte două specii noi: albăstrelele (Centaurea cyanus) și menta (Mentha piperita).                             
      Denumirea latină a albăstrelelor – Centaurea cyanus, plante ce exprimă „delicateţe”, poate fi asociată cu numele  unor creaturi cu bust de om şi trup de cal din Tessalia, Grecia – legendarii centauri. Centaurii s-au remarcat prin lupta pe care au purtat – o cu lapiţii la nunta lui Piritou, aceştia din urmă izgonindu-le pe aceste creaturi de pe Muntele Tessaly.
      Albăstrelele, plantele  a căror  petale sunt de un albastru pătrunzător, fac parte din familia botanică Asteraceae și sunt folosite ca diuretic în tratarea bolilor renale şi ca astringent. De la acestea se folosesc florile.
      Albăstreaua este planta națională a Estoniei începând cu anul 1968, dar și simbolul mai multor partide politice de naționalitate estoniană, finlandeză și suedeză.
Centaurea cyanus
Schiță: Gabriela Iftode

       Povestea tristă a nimfei Menta începe în vremuri de mult apuse, în momentul în care Hades, zeul Infernului s-a îndrăgostit de aceasta. Soţia lui Hades, Persefona, fiica lui Zeus şi a Demetrei, de durere, a schimbat-o pe Menta în planta cu acelaşi nume, dar a avut grijă ca aceasta să dăinuiască veşnic şi să tămăduiască boli.
      Menta sau Izma, plantă ce aparține familiei Labiatae, are proprietăţi vindecătoare remarcabile, de la ea folosindu-se frunzele. Aceasta este utilizată ca antiemetic, antispastic intestinal, ca stimulent şi tonic, dar şi la tratarea spasmelor pilorice. Mentha piperita L. este în general o plantă cultivată, specia ruderală fiind Mentha arvensis L.
Mentha piperita
Schiță: Gabriela Iftode
Gabriela Iftode
    27/08/13
Sursa:
Constantinescu C. 1979. Plante medicinale în apărarea sănătății. Ediția a VII-a. București: Editura Recoop
Lăzărescu G. 1979. Dicționar de mitologie. București: Editura Ion Creangă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu