joi, 29 august 2013

Moara lui Assan - parte a patrimoniului industrial si istoric


     Astăzi nu ne vom opri asupra vieții și a naturii, ci asupra patrimoniului istoric și cultural, care necesită și acesta la rândul său conservare. Și am considerat că cel mai potrivit exemplu în acest sens este Moara lui Assan din București, un important obiectiv cultural, dar care în momentul de față se află în paragină.
      Cu toții ne întrebăm de ce nu a luat nimeni nicio măsură în acest sens în toți acești ani, de ce un monument istoric atât de important nu este restaurat? Moara lui Assan reprezintă trecutul nostru, deci istorie...
       Acum un an, am decis să fac o vizită acestei clădiri de patrimoniu. O știam doar din poze...o clădire impozantă, frumoasă...Dar a fost de necrezut ce am găsit acolo: o clădire în paragină, pereți prăbușiți, un mănunchi de cărămizi și fier.
       Pentru a cunoaște mai bine importanța culturală a acestui obiectiv o să vă povestesc pe scurt istoria sa.
       Moara lui Assan a fost construită în anul 1853 de către negustorul George Assan.  În prezent acesta este un monument istoric de valoare națională și face parte din patrimoniul nostru cultural și industrial. Această moară reprezintă prima moară cu aburi din România și se găsește în București, în zona Obor. Se spune că acest motor cu aburi, care cântărea aproximativ 8000 de kilograme, a călătorit 8 săptămîni, fiind comandat de către negustor special la Viena. La începutul secolului XX, afacerea s-a extins, uzinele familiei Assan  oferind și o gamă largă de uleiuri și lacuri.
      Din păcate, în anul 1948, Moara lui Assan a fost naționalizată de către comuniști, iar proprietarul său asasinat. Moara și-a pierdut treptat faima, devenind doar un loc părăsit, dar plin de istorie.
      În zilele noastre aceasta este într-un stadiu avansat de degradare, mai ales datorită celor două incendii care au avut loc aici: în mai 2008 și iunie 2012, dar și datorită prăbușirii unui acoperiș în ianuarie 2012 ca urmare a furturilor de materiale de construcție din structura de rezistență. În momentul de față, Moara lui Assan reprezintă doar un acoperiș pentru oamenii fără locuință.
 
 




 
Ruine ale Morii lui Assan, iunie 2012
Foto: Gabriela Iftode
 
Gabriela Iftode
    29/08/13
 
Sursa:
    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu