miercuri, 21 august 2013

Cătina - o plantă medicinală miraculoasă


      Cu toții am auzit de cătină și de proprietățile ei miraculoase de a vindeca boli. Cătina (Hippophae rhamnoides), cunoscută și sub denumirea de cătină albă sau cătină de râu, este un arbust spinos, care crește pe solurile nisipoase, dar și pe cele sărate.
      De la cătină se întrebuințează numai fructele mature, atât în stare proaspătă, cât și uscată. Acestea sunt extrem de bogate în vitamine:  B1, B2, C, PP, acid folic, acizi grași etc.
      Acestă plantă este folosită atât în scop terapeutic, cât și în scop alimentar. În scop terapeutic este folosită pentru tratarea anemiei, dar și pentru prevenirea răcelilor. În scop alimentar, aceasta este folosită pentru prepararea sucurilor, siropurilor, gemului, dar și a vinului de cătină.
      În continuare o să vă prezint o rețetă îndragită de noi toți, dar care consider că are un gust mai aparte pe plaiurile buzoiene: cătina cu miere. Cătina, care crește semeață pe muntele de sare de la Lopătari, amestecată cu miere, reprezintă o rețetă care merită preparată pentru gustul său inconfundabil. Localnicii sunt adevărați maeștrii în pregătirea ei.
     Astfel, se ia un borcan care se umple trei sferturi cu fructe de cătină spălate în prealabil, apoi se umple un sfert cu miere si se lasă la rece! Merită s-o încerci!
 
 
Cătina (Hippophae rhamnoides)
Foto: Gabriela Iftode
 
Gabriela Iftode
    21/08/13
 
Sursa:
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu