joi, 15 august 2013

Călătorie în inima Ținutului Buzăului (Partea III)


     Și iată că au mai rămas doar două zile din călătoria prin fascinantul Ținut al Buzăului. Astazi ne vom opri asupra altor două atracții turistice din comuna Mânzălești și anume: Platoul Meledic, sit Natura 2000, precum și Piatra Albă „La Grunj” sau „Grunjul” așa cum este acesta cunoscut în zonă.
 
    Platoul Meledic


     Platoul Meledic, localizat în Comuna Mânzăleşti, reprezintă una dintre cele mai mari atracții turistice ale Buzăului, dar totodată și o rezervaţie geologică, speologică, botanică şi zoologică, precum şi un Sit Comunitar Natura 2000. Denumirea platoului, așa cum afirmă localnicii, provine de la cuvântul turc „menedic” care înseamnă „loc de odihnă”. Acest minunat „loc de odihnă” se distinge prin prezenţa unor frumoase obiective geologice: Carstul de Sare și Peşterile de Sare de la Mânzăleşti, unice în Europa (datorită modului său de formare, Peștera „6S” este considerată unică în Europa); prin existenţa Lacului de la Meledic lângă care stă falnic Teiul lui Alexandru Vlahuţă; a numeroase lacuri cu apă dulce într-o zonă sărată; a Taberei de Sculptură în lemn de la Meledic, dar şi prin existenţa unor specii de animale ocrotite în judeţul Buzău: Euscorpius carpathicus (Scorpionul carpatic), Reticulitermes lucifugus (Termitele) şi Testudo hermanni (Broasca ţestoasă de uscat). Vegetația specifică locului este halofila, specia cea mai întâlnită în zonă fiind cătina (Hippophae rhamnoides), o importanta plantă medicinală întrebuințată și astazi de localnici la prepararea de ceaiuri, dulcețuri, gem, siropuri, sucuri.
 
 
Muntele de Sare de la Meledic
Foto: Gabriela Iftode

 
 
Polyommatus icarus
Foto: Gabriela Iftode



Lacul Meledic
Foto: Gabriela Iftode
 
Iris graminea
Foto: Gabriela Iftode
 
 
      Piatra Albă „La Grunj”

     Odată ce ai pătruns în zona Subcarpaţilor de Curbură, în comuna Mânzălești, se întinde semeaţă, asemănătoare unui străjer neclintit al trecutului, Piatră Albă „La Grunj” sau „Grunjul” așa cum este el numit de localnici.
     Piatra Albă reprezintă un monument al naturii - sit geologic şi ocupă o suprafaţă de 0,025 hectare. Aceasta are o formă neregulată, realizată de eroziunea pe mai multe direcţii și a luat naştere în Badenian, fiind formată din tuf vulcanic dacitic rezultat prin cimentarea cenuşelor dacitice.
 
 
Piatra Albă La Grunj
Foto: Gabriela Iftode

Piatra Albă La Grunj
Foto: Gabriela Iftode
 
Gabriela Iftode
     15/08/13
 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu