duminică, 18 august 2013

O vacanță verde și sănătoasă

      Vrei să ai parte de o vacanță sănătoasă? Iată lista celor mai importante 10 orașe pe care le poți vizita cu ajutorul bicicletei, fără a utiliza mașina sau mijloacele de transport în comun. Utilizarea bicicletei are un rol benefic pentru noi toți, reducând poluarea și congestionările.
 
  1. Amsterdam (Olanda)
 
      Amsterdam este unul dintre principalele orașe din lume în care bicicleta este folosită ca mijloc de transport durabil, acest lucru reprezentând un exemplu pentru noi toți. Uneori se poate produce și blocaj în trafic, dar în Amsterdam este vorba despre cel pe două roți.
 
2. Copenhaga (Danemarca)
 
    Copenhaga ocupă locul doi în lume în ceea ce privește mobilitatea durabilă. În peninsula Scandinavă, mersul pe bicicletă reprezintă un mod de viață pentru locuitorii săi. Mai mult de 50 % dintre aceștia folosesc bicicleta ca mijloc de transport.
 
3. Portland (Statele Unite)
 
   Cu toate că nu foarte multă lume s-a așteptat la asta, Portland a rămas încă în top în ceea ce privește mersul pe bicicletă. Aici poți auzi încă discutându-se despre cei 3B: bere, bartman și bicicletă.
 
4.  Paris (Franța)
 
    Atunci când ne gândim la Paris, cu siguranță nu prea îl asociem cu mersul pe bicicletă, dar acesta are unul dintre cele mai importante scheme operaționale de biciclete în comun: Velib'. Și da, ciclismul face parte din cultura pariziană.
 
5. San Francisco (Statele Unite)
 
    Și iată un alt oraș american în top. Acest oraș extrem de frumos este totodată și foarte cunoscut pentru practicarea mobilității durabile.
 
6. Berlin (Germania)
 
    În Berlin, 13 % din populația acestui oraș folosește zilnic bicicleta ca mijloc de transport. În unele cartiere, procentul se ridică chiar la 25%. Poate nu putem face comparație cu Amsterdam sau Copenhaga, dar acest tip de mijloc de transport a căpătat proporții uriașe.
 
7. Rio de Janeiro (Brazilia)
 
    Cu 250 de kilometri de trasee de biciclete, Rio de Janeiro este un oras ideal pentru ciclism - deoarece folosirea automobilelor (datorită blocajelor în trafic) poate constitui un coșmar. Între timp, vremea bună din Rio poate fi folosită pentru pedalare.
 
8. Barcelona (Spania)

    Plajă, munte, zonă metropolitană ... și un loc minunat pentru a merge în liniște. Barcelona este unul dintre cele mai cuprinzătoare orașe din lume, și bicicletele nu fac excepție din acest peisaj.

9.   Montreal (Canada)
    
     Orașul canadian are șosele, drumuri și chiar piste separate pentru biciclete. Există, de asemenea, aproape 5.000 de kilometri de trasee de biciclete, în așa numita zonă Route Verte.

10.  Bogotá (Columbia)
 
      CicloRuta este unul dintre cele mai extinse orașe din lume. Având în vedere că foarte mulți localnici nu au acces la folosirea unei mașini, bicicletele sunt o soluție economică și salutată de către localnici.

 
       Și în România, mersul pe bicicletă a început să se dezvolte în ultimii ani, locuitorii folosind acest mijloc de transport economic și nepoluant pentru a merge la servici, școală sau pur și simplu pentru a se recrea. Totodată au apărut și la noi în țară, alături Bicing (Barcelona) și de Velib (Paris), scheme operaționale de închriere a bicicletelor - I Love Velo (București, Cluj și alte orașe).
 
 
Biciclete în Amsterdam (Martie, 2013)
Foto: Gabriela Iftode
 
Gabriela Iftode
    18/08/13
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu