vineri, 23 august 2013

Povestea Brândușei de toamnă (Colchicum autumnale)


      Plantele medicinale reprezintă o altă minune a naturii, cele mai multe dintre ele făcându-şi apariţia primăvara odată cu prima rază de soare.
      La prima vedere, plantele de leac par parcă pictate de zeiţa florilor – Flora, pe care Flavonius, vântul blând de apus a ajutat-o să dea naştere celui mai frumos şi plin de viaţă anotimp de peste an – Primăvara.
      Denumirea ştiinţifică a plantelor a fost dată de un mare om de ştiinţă, suedezul Carl von Linne (1707 – 1778), care a atribuit unor specii medicinale nume ale zeităţilor din mitologia greacă şi  romană.
    Astăzi vă voi prezenta o plantă care este toxică, dar ale cărei semințe se folosesc  în industria farmaceutică pentru extragerea alcaloizilor. Această plantă este Brândușa de toamnă (Colchicum autumnale).
      Aceasta produce o substanţă activă, folosită în medicină – colchicina şi are acţiune anticanceroasă şi antigutoasă.

     În continuare o să vă povestesc  legenda brândușei, precum și locul de unde provine numele acestei plante.
     Brânduşa de toamnă, socotită în tradiţia populară ca fiind „floarea morţilor”, este denumită ştiinţific Colchicum autumnale L. Numele acesteia provine de la regiunea legendară Colhida, unde aceasta a fost folosită încă din cele mai vechi timpuri ca plantă otrăvitoare de însuşi  Medeea, fiica lui Eete, celebra vrăjitoare, care l-a ajutat pe Iason să pună stăpânire pe Lâna de Aur.
 
 
Brândușa de toamnă (Colchicum autumnale)
Foto: Gabriela Iftode
 
Gabriela Iftode
    23/08/13
 
Sursa:
Constantinescu C. 1979. Plante medicinale în apărarea sănătății. Ediția a VII-a. București: Editura Recoop
Lăzărescu G. 1979. Dicționar de mitologie. București: Editura Ion Creangă
 
 
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu