marți, 13 august 2013

Călătorie în inima Ținutului Buzăului (Partea I)


         Odată ce s-a păşit pe tărâmul minunat al Buzăului nu mai există cale de întoarcere......toate aceste frumuseţi ţi se vor întipări într-o secundă în minte şi în suflet pentru totdeauna.

       Buzăul este un ținut de vis, care se distinge prin diversitatea sa geologică, care a dăinuit de-a lungul a milioane şi milioane de ani; se distinge prin diversitatea sa floristică - prin speciile sale rare : Dianthus spiculifolius - Barba ungurului, Rhododendron myrtifolium -  Bujorul de munte, Echium  russicum -  Capul şarpelui, Campanula serrata, Ligularia sibirica, Cypripedium calceolus – Papucul  doamnei, Agremonia  pilosa – Turiţa etc. şi prin speciile endemice care se găsesc în zona Vulcanilor Noroioşi: Nitraria schoberi – Gărdurariţa, Artemisia santonicum, dar şi prin plantele medicinale (“plante de leac”, aşa cum au fost numite din vechime), care se găsesc semeţe pe pajiştile buzoiene şi care aşteaptă cu nerăbdare să fie culese pentru a tămădui boli.     
        Totodată, Buzăul, se mai distinge şi prin identitatea sa culturală deosebită: obiceiurile, târgurile, serbările de peste an şi reţetele culinare specifice acestor locuri, care au rămas neschimbate de sute de ani.
       Buzăul poate deveni un tărâm pe care nu-l vei uita niciodată!
       În lunga mea călătorie prin Ținutul Buzăului am fost impresionată de o diversitate geologică și cultural – religioasă de neegalat, de minuni modelate în piatră, atât de mâna omului, cât şi de furia naturii, minuni pe care le voi descrie pe rând în cadrul acestui articol: Ansamblele Rupestre de la Colți și Nucu, Chihlimbarul de Colți, Piatra Albă „La Grunj”, Focul Viu, Vulcanii Noroioși, Platoul Meledic și Fosilele din Slănicul de Buzău.

       Ansamblele Rupestre de la Colți și Nucu 

       La prima vedere par un simplu morman de pietre.......Dar ce se întâmplă dacă priveşti dincolo de aceste pietre? Oare poţi descoperi minunile ce zac în spatele lor? Cu siguranţă.......
       Acestea sunt Ansamblele Rupestre de la Colți și Nucu, monumente religioase săpate în piatră, de o mare valoare pentru patrimoniul nostru cultural.
       Drumeţia spre Ansamblele Rupestre începe cu Bisericuţa de piatră de la Aluniş, comuna Colţi. Biserica rupestră a fost săpată în stâncă în jurul anului 1274, dar aceasta a fost atestată documentar de abia în 1351. Puţin mai sus de biserică se află trei chilii rupestre modelate în piatră de om.
       De la Aluniş se poate continua călătoria spre cele mai pline de mister Ansamble rupestre, cele de la Nucu, Comuna Bozioru, deplasare care începe din Poiana Cozanei, de pe Tărâmul Luanei, unde se înalţă ca un martor al vremurilor de demult – Chilia lui Dionisie Torcătorul,  atestată documentar din anul 1639. Piatra Peşterii lui Dionisie, modelată în gresie de mâna omului, reprezintă singurul loc din zonă care adăposteşte pe suprafaţa sa o specie de plantă ocrotită de lege: Dianthus spiculifolius Schur (Barba ungurului).
      Pentru a continua călătoria, din loc în loc, te poţi răcori la Izvoarele sulfuroase de Apă Vie, aşa cum sunt ele numite de localnici.
      Pe parcurs ce înaintezi prin pădure poţi fi impresionat şi de alte monumente religioase rupestre: „Fundul Peşterii”, ce datează din Hollstatt, Epoca Bronzului şi care adăposteşte pe pereţii săi desene şi simboluri din diferite epoci istorice; Schitul Ioan Bogoslav sau Bisericuţa lui Iosif (atestată documentar din 1587); cele două Agatoane – Agatonul Vechi sau Dărâmătura şi Agatonul Nou (datează din 1587) şi Crucea Spătarului sau Crucea lui Agaton (denumită în popor „Piatra Îngăurită”), aceasta fiind atestată documentar din 1524.



Biserica din piatră de la Aluniș, Colți
Foto: Dana Rusu

Va urma
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEicBg3pT36IkVrByQlRuAncALQjNk_nyzK_wg-xJEhACJvqBBn0o9Aajcfy-ohxtKpp1-5YFUThG4ClDI3QLlSR-nZpULN8ldJg9ApBbmQ64BMTsVHmHV9qnC_93r8anJ34gvztggURDJw/s320/Biserica.jpg

                                                                               Gabriela Iftode
                                                                                13/08/13

      

  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu