vineri, 16 august 2013

Călătorie în inima Ținutului Buzăului (Partea IV - ultima parte)


       Cu pași mărunți călătoria noastră prin Ținutul Buzăului se apropie de final. Astăzi ne vom opri asupra a două fenomene extraordinare, aproape unice în Europa – Vulcanii Noroioși (rezervație de interes geologic și botanic) și Focul Viu (rezervație de interes geologic).


Vulcanii Noroioși

        Rezervație deosebită de tip geologic și botanic, Vulcanii Noroioși se întind pe teritoriul comunelor Scorțoasa (Pâclele Mari) și Berca (Pâclele Mici), fiind cunoscute în zonă sub denumirea de „pâcle”. Etimologia cuvântului „Pâclă” vine de la o legendă veche a zonei, mai exact de la numele unui boier pe nume Pâcleanu, care a pus temelia satului cu același nume. „Pâclă” în accepțiunea populară înseamnă „gropiță plină cu noroi”. Vulcanii Noroioși mai sunt denumiți de localnici și „Fierbători”, datorită faptului că pâlpâie, fierb în permanență. În satul Beciu se mai găsesc și un alt tip de vulcani, Vulcanii de apă, care sunt plini cu apă sărată. Legenda spune că tot ce este aruncat în acești vulcani, mai devreme sau mai târziu iese la suprafață.

        Vulcanii Noroioși reprezintă de fapt  un fenomen aproape unic în Europa, rezervația având o suprafață de aproximativ 15 ha (Pâclele Mari) și 10 ha (Pâclele Mici), fiind totodată și un Sit Natura 2000. Vulcanii reprezintă de fapt o erupție bruscă de noroi sau apă însoțită de gaze. Cu timpul vegetația s-a adaptat solului sărat, aceasta fiind în prezent halofilă. În zonă se întâlnesc specii de plante foarte rare în Europa precum Nitraria schoberi  (Gărdurarița), Obione verrucifera și  Artemisia santonicum.

 
Vulcanii Noroiosi
Foto: Gabriela Iftode

 
Vulcanii Noroiosi
Foto: Gabriela Iftode

 
Vulcanii Noroiosi
Foto: Gabriela Iftode

 
Vulcanii Noroiosi
Foto: Gabriela Iftode

 
Nitraria schoberi (Gărdurarița)
Foto: Gabriela Iftode

         Focul Viu

         Focul Viu este un monument al naturii de interes geologic, situat în satul Terca din comuna Lopătari, judeţul Buzău. Focul Viu a fost denumit încă din cele mai vechi timpuri „Smoleanu” de către localnici, aceasta însemnând „foc nestins, care arde continuu”.

        Acest monument al naturii reprezintă o zonă de emanaţie a gazelor naturale, datorată existenței depozitelor de hidrocarburi, flăcările sale atingând între 10 – 30 cm înălţime.
 
Focul Viu
Foto: Gabriela Iftode
 
Gabriela Iftode
    16/08/13
 

Un comentariu:

  1. Superba zona. Am fost la vulcanii noroiosi pe 14 iulie anul asta. Mi-am dorit mult sa ajung aici si am primit cadou de ziua mea de la iubitul meu o excursie aici. E superb. Peisajul merita! Curatenie, nu ce am vazut inainte de a pleca pe forumuri si alte pagini cum ca ar fi gunoaie si foarte multi tarani. Probabil i-a mai potolit paza.

    RăspundețiȘtergere