joi, 22 august 2013

Specii de plante rare din Parcul Natural Bucegi


       Atunci când ne plimbăm pe cărările de munte, cu toții observăm florile cum scop căpșoarele timide printre firele de iarbă. Uneori le și culegem fără a știi că unele dintre ele sunt pe cale de dispariție.
       În continuare o să vă prezint câteva dintre speciile de plante aflate pe Lista Roșie a plantelor superioare, întâlnite de mine în timp ce exploram  unul dintre cele mai îndrăgite Parcuri Naturale de la noi din țară – Parcul Natural Bucegi.
      Era luna aprilie a anului 2012, când m-am hotărât să fac o drumeție către Rezervația Botanică Piatra Arsă. Plantele care m-au încântat cu minunatele lor culori, abia răsărite din zăpada pufoasă și despre care am aflat ulterior că sunt specii protejate sunt: Dentaria glandulosa (Breabănul), Galanthus nivalis (Ghiocelul), Hepatica transsilvanica (Crucea voinicului), Leontopodium alpinum (Floarea-de-colț sau Floarea reginei) și Pulmonaria rubra.
1.       Dentaria glandulosa (Breabănul)

      Plantă ce aparține familiei Brassicaceae, Dentaria glandulosa, este un endemit carpatic. Aceasta este o plantă perenă ce prezintă flori roșii sau purpurii reunite în raceme. Este o specie mezohidrofită și microtermă.
 
Dentaria gladulosa
Foto: Gabriela Iftode
 
2.       Galanthus nivalis (Ghiocelul)

        Cu toții de abia așteptăm să vină primăvara și să vedem ghioceii, denumiți la noi și „vestitorii primăverii”. Ghiocelul face parte din familia Amaryllidaceae. Ghiocelul este o plantă perenă, erbacee, ce înflorește între lunile februarie și aprilie. Acesta prezintă o substanță activă numită galantamină care reprezintă un ajutor în tratarea bolii Alzheimer, dar cu siguranță nu un leac.
 

 
Galanthus nivalis
Foto: Gabriela Iftode

3.       Hepatica transsilvanica (Crucea voinicului)

         Crucea voinicului este o plantă care face parte din familia Ranunculaceae. Este un endemit carpatic, o specie erbacee, perenă.
 
Hepatica transsilvanica
Foto: Gabriela Iftode
 
4.       Leontopodium alpinum (Floarea-de-colț)

        Acum ne vom opri asupra celei mai îndrăgite plante de către noi toți – floarea-de-colț sau floarea reginei. Aceasta face parte din familia Asteraceae și este o plantă erbacee, perenă. Floarea –de-colț este o specie periclitată, în pericol de extincție.
 
Leontopodium alpinum
Foto: Alexandru Colțoiu
 
5.       Pulmonaria rubra
        Este o specie care face parte din familia Boraginaceae, fiind un endemit carpato-balcanic.

 
Pulmonaria rubra
Foto: Gabriela Iftode
 
Gabriela Iftode
     22/08/13
 
Sursa:
Mihaela Ioana Georgescu, 2003, Botanica sistematica, Editura Sigma, Bucuresti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu