duminică, 25 august 2013

Povestea plantelor medicinale: Coada-șoricelului și Pelinul


       După povestea frumoasei Brândușe de toamnă, o să vă prezint alte două plante medicinale, foarte cunoscute de noi toți și care sunt folosite pentru tratarea multor boli: Coada-șoricelului și Pelinul.
      Coada – şoricelului este una dintre cele mai întâlnite plante medicinale de la noi din țară şi totodată una dintre speciile cu cele mai multe proprietăţi curative. Aceasta poate avea acţiune antihelmintică, hemostatică, antibronşitică şi tusigenă, poate fi folosită ca dezinfectant intestinal sau ca dezinfectant şi antiseptic în tratarea unor arsuri, eczeme şi ulceraţii. De la coada – şoricelului se folosesc  florile  şi părţile aeriene. 
     Numele  de  Achillea millefolium provine de la eroul legendar al  războiului troian, rege al Tesaliei din Grecia – Ahile, care a descoperit-o şi folosit-o ca plantă de leac  pentru a obloji rănile soldaţilor săi. Totodată, coada – şoricelului poate fi asociată şi cu insula Ahilea, locul în care Ahile a fost idolatrizat.

Achillea millefolium (Coada-șoricelului)
Schiță: Gabriela Iftode
 
     Numele Pelinului - Artemisia absinthium L., denumit popular şi „Piciorul caprei”, poate fi asociat cu numele Artemisiei, soţia lui Mausol, regele Cariei. Datorită durerii provocate de moartea soţului său, aceasta a ridicat un templu în memoria lui Mausol – Mausoleul din Halicarnas, care se numără printre Cele şapte minuni ale lumii. Pelinul semnifică în credinţa populară „trădare” şi se poartă de obicei la brâu pentru a te apăra de friguri şi de duhurile rele.
      De la Pelin se folosesc doar părţile aeriene, acesta având proprietăţi antihelmintice şi antiemetice.
Artemisia absinthium (Pelinul)
Schiță: Gabriela Iftode
 
Gabriela Iftode
    25/08/13
 
Sursa:
Constantinescu C. 1979. Plante medicinale în apărarea sănătății. Ediția a VII-a. București: Editura Recoop
Lăzărescu G. 1979. Dicționar de mitologie. București: Editura Ion Creangă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu